Är ridning en sport?

I stort sett alla som håller på med ridning eller hästsport i någon form har antagligen fått höra att ridning minsann inte är någon sport. De som aldrig har suttit på en häst anser ofta att det bara är att åka med. Man behöver inte göra något som ryttare, menar de. Men riktigt så enkelt är det inte att rida på riktigt. Det kan alla ryttare och hästsportare intyga.

Se sin aktivitet på hästryggen

När man rider kan man märka att man svettas, och efteråt kan man få träningsvärk precis som när man utövar andra sporter. Men det finns inte direkt några tabeller för hur mycket energiförbrukningen ökar när man rider. Därför kan ett aktivitetsarmband vara bra att ha. Det registrerar bland annat steg och kaloriförbrukning utan att man behöver ha telefonen på sig. På så sätt kan man se hur mycket kroppen förbrukar både på hästryggen och vid övrigt arbete i stallet. Då får man också konkreta bevis på att ridning trots allt är en sport.

Mer ansträngande än man kan tro

Om man bara rider en kort turridning kan man känna att ridning kanske inte är så ansträngande. Men att däremot rida på riktigt, att få hästen att gå i form, korrigera fel, hoppa hinder eller liknande är betydligt jobbigare än vad det ser ut som. Inte sällan kan man se att ryttare är rejält svettiga när de hoppar av hästen efter ett ridpass. Många gånger är det personer som är allt för rädda för hästar som yttrar att det nog inte är så ansträngande att rida. I själva verket vågar de sig inte upp på hästryggen alls.

Inte bara ridningen som ger träning

När det gäller hästsport och hästträning är det inte bara ridningen som ger fysisk träning. Man arbetar ofta hårt också i stallet. Man ska mocka, fodra, bära höpåsar, vattenhinkar och mycket annat. Om man rider på en ridskola kan det också förekomma att man leder hästar på nybörjarlektioner, tar in hästar från hagen, går på promenader med hästar och mycket annat. Man kan alltså få en hel del motion på en dag och dessutom blir träningen i stort sett lika allsidig som om man går på gym.

Vad tränar man i samband med hästar?

Beroende på vad man gör i stallet kan man träna en hel del olika saker. När man rider tränar man kondition, styrka, balans och koordination. Leder man en häst på en lektion kan det också bli lite som att träna intervaller. Att bära fodersäckar eller hinkar med vatten är inte heller speciellt lätt och även det blir en form av styrketräning. Man får med andra ord både en konditionsbyggande och muskelbyggande träning när man spenderar en heldag i stallet.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2021 Two-T- En sajt om hästar och hästträning

 
 
splendid