Att bygga en paddock eller ett ridhus

Om man vill kunna träna sin häst på ett bra sätt behöver man rätt förutsättningar. Många tränar hästen i skogen eller på en gräsmatta men det är inte samma sak som att ha en träningsplats med bra underlag. Om man har en paddock eller ett ridhus finns det ofta möjlighet att göra underlaget lite extra bra. Ett ridhus är dock bra att ha, då kan man tävla och träna i det under alla årstider, man blir inte heller lika beroende av vädret. Men vad bör man tänka på när man ska bygga sitt ridhus eller en paddock?

Underlaget

En av de allra viktigaste sakerna att tänka på är att underlaget ska vara bra. Varje år skadas flera ryttare och hästar på grund av att de går omkull i dåligt underlag. Det gäller därför att ordna ett underlag som verkligen håller för en hel del ridning. När man ska anlägga paddocken eller ridhuset kan det vara bra att jämföra flera olika typer av underlag. När det gäller en paddock är det här extra noga eftersom den är utsatt för väder och vind. Där måste underlaget ofta förbättras varje år efter att regn, snö och annat har flyttat om materialet.

Belysning

I en paddock och i ett ridhus bör det också finnas belysning. En paddock som inte är belyst kan man bara använda på dagtid och ett ridhus blir snabbt mörkt även om det är soligt ute. I en paddock som ligger i anslutning till stallet kanske man kan fästa någon fasadbelysning på väggen. Den ger sedan ett bra sken i paddocken. Ett annat alternativ är att ha en högre stolpe med stark belysning på strax utanför paddocken. I ett ridhus är det ofta lysrör i taket som ger det bästa ljuset. Man bör dock tänka på hur lamporna placeras så att de inte bländar ryttarna. Känsliga hästar kan också reagera på skuggor som kastas om belysningen inte sitter på ett bra sätt och det bör man också tänka över. När det gäller belysning i en paddock ska den också sitta på ett sätt som gör att hästen inte kan skada sig på den om den kommer lös.

Läktare

Oavsett om man bygger ett ridhus eller en paddock kan det vara klokt att bygga en läktare i anslutning till där man rider. Ofta kan människor vilja titta på när anhöriga tränar eller tävlar och en läktare är både bekvämare och säkrare att sitta på än vad ett staket är.

Samlingsplats eller framridningsområde

Det kan också vara klokt att bygga en så kallad collecting ring. Där samlas ryttare och hästar inför en tävling. De kan rida fram i lugn och ro innan de ska ge sig ut på banan. Även här ska underlaget vara bra.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2021 Two-T- En sajt om hästar och hästträning

 
 
splendid