Fältritt

Fälttävlan är en fartfylld och svår sport som på senare tid fått mer och mer uppmärksamhet, då Sara Algotsson Ostholt tog OS-silver i grenen år 2012. Fälttävlan består av tre olika grenar: ett dressyrmoment, där ekipaget ska göra en så korrekt uppvisning av olika moment som möjligt, dels en banhoppning där man ska komma runt banan snabbt och utan fel eller vägringar, samt ett terrängmoment där man hoppar naturhinder på tid. Grenarna ska utföras av samma ryttare och häst. Resultaten läggs ihop, och det ekipage som gjort bäst ifrån sig totalt sett är de slutgiltiga vinnarna.

Fälttävlan är skadedrabbat

Förutom de positiva rubriker som skrivits om fälttävlan, har det också varit mycket omskrivet på grund av den stora skaderisk som föreligger. Skador uppstår främst i terrängmomentet, där ekipaget på tid ska ta sig runt en bana med fasta hinder. Inte allt för sällan har hästar slagit i hindren och ramlat, eller gått omkull – vissa olyckor har till och med resulterat i dödsfall. En innovation som räddar liv, och som blivit allt mer aktuell på senare tid, är rivningsbara terränghinder. Det innebär att hindren utrustas med en mekanism som löser ut så att bommarna ramlar ner om hästen hoppar in i hindret, och därmed förhindrar att det blir en hård kollision.

Fälttävlan är populärt inom hästvärlden

Många ryttare drömmer om att få prova på fälttävlan, då man kombinerar ryttarskickligheten i dressyren och hoppningen med mod och fart på terrängbanan. Det kan dock vara svårt att träna på terränggrenen, då det är dyrt och kräver stor yta för att anlägga en bra terrängbana. Olyckor är vanligt inom sporten, vissa år har det förekommit mer än tio dödsolyckor relaterade till fälttävlan. Med anledning av detta fokuserar man mer och mer på säkerhet inom sporten, vilket på sikt kommer leda till en säkrare miljö för både hästar och ryttare. Ett viktigt steg i rätt riktning är terränghinder med rivningsbara bommar.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Two-T- En sajt om hästar och hästträning