Hästsport som träning

Hästar och hästsport är ett stort intresse för många. Det är kanske inte så konstigt med tanke på allt man får ut av det. Motion, frisk luft, kontakt med djur, social samvaro och så vidare. Barn och ungdomar som ägnar tid i stallet får ofta med sig en sund och hälsosam livsstil.

Stallet som skola

Att vara i stallet, sköta stallsysslor och hästar, rida och så vidare är en skola som lär framförallt många tjejer att ta för sig och våga. Man behöver ha lite skinn på näsan när man handskas med flera kilo tunga djur samtidigt som man behöver utveckla en ödmjukhet och förståelse för andra levande varelser. Man får lära sig att samarbeta både med hästarna och de andra människorna i stallet. Att sköta om hästar, och framförallt att rida, innebär ett tungt kroppsligt arbete. Ett ordentligt ridpass ger ofta ömmande muskler och när man kommer hem sjunker man gärna ner i ett varmt, skönt badkar.

Vad säger forskningen?

Forskningen säger att människan mår bra av kontakt med djur. Det sänker stress, ger ett flöde av må bra-hormoner, stärker empatin och kan till och med lindra depressioner. Svenska Dagbladet skriver att ridning är bra för oss och att den speciella kombinationen av fysisk motion och relationen till djur gör det synnerligen hälsosamt. Även hos Aftonbladet finns en artikel där man kan läsa att ridning är stärkande och att stallivet gör tjejer starka både fysiskt och mentalt.

Horse water jump

En dag i stallet

Hur kan en dag i stallet se ut? Klockan ringer 6:00 och man kliver upp, drar på sig ridbyxor, stövlar och ger sig iväg på cykeln. När man trampar upp för uppfarten till stallbacken är man redan uppvärmd, flåsig och lite svettig. Man öppnar stalldörrarna och möts av hästarnas gnäggande. Där någonstans glömmer man att man klivit upp i ottan en ledig lördag. Man släpar på tunga höbalar och delar upp i portioner till varje häst. Under tiden hästarna äter kanske man själv äter frukost eller förbereder för dagen. Sen är det dags att leda ut 600-kilos djur till hagen och dagen fortsätter med mockande av alla boxar, förbereda lunchen, sopa stallgången, ta hand om utrustning, ta in hästar, borsta dem, rida ett eller flera pass, fodra igen, sopa lite till, cykla hem och sedan är det där varma badet ganska uppskattat. Träningsvärken dagen efter är ganska väntad. Den som säger att hästar och ridsport inte är träning kan behöva tänka om.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2021 Two-T- En sajt om hästar och hästträning

 
 
splendid