Nybörjare i ridskola

Det är aldrig för sent att börja lära sig rida. Ridsport är en idrottsgren som är bra för både kroppen och själen: det är en fysiskt krävande sport, samtidigt som samspelet med hästen gör att man tvingas koppla bort all stress från vardagen. Det är därför inte svårt att förstå att det är en sport som lockar många, tjejer som killar. Men även om du inte fastnade för ridning när du var liten, utan först i vuxen ålder insett att du vill ge dig på ridsport, är det som sagt inte för sent. De flesta stall med ridskola har grupper för alla åldrar och nivåer, även för vuxna nybörjare.800px-Solid_round_pen

Som nybörjare behöver du inte känna dig orolig, så länge du rider på en ridskola med en instruktör. Av de ungefär 1000 ridklubbarna i Sverige som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet har ungefär hälften en ridskola, och deras instruktörer har utbildats av Svenska Ridsportförbundet. Du kan därför sitta säkert i sadeln med vetskapen att du har kompetenta lärare som överser alla säkerhetsaspekter med träningen. De skolor som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet och har uppnått deras kvalitetskrav i de granskningar som genomförs regelbundet tilldelas en särskild skylt märkt med Svenska Ridsportförbundets logotyp och texten: ”Kvalitetsmärkt ridskola”. Ser du den skylten kan du med andra ord vara säker på att du tränar under de bästa möjliga förhållandena, där både hästhållningen och verksamheten har granskats.

Som nybörjare måste du också införskaffa en del utrustning innan du kan börja. Det krävs egentligen ingen speciell klädsel vid ridning, även om det finns plagg som är designade särskilt för ridning. De enda kraven är egentligen att kläderna inte är bylsiga eller lösa och att de täcker axlarna (för att skydda huden om du skulle falla av). Annan utrustning som behövs är en hjälm och en skyddsväst (för att skydda vid fall och sparkar från hästen) och en sko med klack (för att förhindra att foten glider fram i stigbygeln och fastnar).

Om du skulle vilja läsa böcker om ridning för att lära dig mer om teorin bakom sporten, men känner att du inte har tid att sätta dig ned med en bok utanför ridlektionerna, kan ljudböcker vara något för dig. Men en prenumeration på Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker, och kan lyssna på väg till och från stallet.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2021 Two-T- En sajt om hästar och hästträning

 
 
splendid