Tidig hästträning

Att äga en egen häst är både roligt och spännande samtidigt som det kräver en hel del tålamod och arbete när det är dags att påbörja hästen invänjning och träning. Hästar är i grund och botten vilt djur och även om de föds i fångenskap så är de naturligt reserverade mot människor från början och det krävs därför att försöka få hästen att lära känna en som person. En häst kan börja tränas först när den är runt 2 år men innan dess kan man börja vänja hästen med ens närvaro i samband med promenader och omvårdnad.

När hästen är ett föl

Under denna period så går det inte att träna hästen speciellt mycket. Den bästa träningen för hästen nu är i hagen tillsammans med andra hästar. Du kan dock börja bekanta dig med hästen genom att borsta den ofta och vara nära hästen så att den börjar lära känna dig och vänja sig vid dina rörelser. Så småningom kan man börja gå kortare promenader med fölet så att den får lära sig att ledas. Man bör se till att hästen få gå på lite avstånd, både bakom och bredvid en själv.

Vid ett års ålder

Fortfarande är det för tidigt att börja med avancerad träning utan hästen mår fortfarande bäst av att vistas ute i hagen varje dag tillsammans med andra hästar. Man kan dock fortsätta med promenader och även börja vänja hästen vid olika miljöer som exempelvis saker som finns på gården eller ljudet av trafik. Det är också bra om hästen får gå i en hage med kuperad terräng så att den börjar träna upp musklerna i benen och få bättre balans. Under denna period kan man påbörja lättare dressyrträning för att få hästen att lära sig lyda kommandon.Tidig hästträning 11

Vid två års ålder

Under denna ålder börjar hästens muskler och skelett att bli mer färdigutvecklade, men det dröjer ännu tills den är cirka tre år innan hästens muskulatur är helt färdigutvecklad. Nu kan man börja träna hästen längre perioder och även börja belasta hästen genom tömkörning. Under andra halvan av tvåårsperioden kan man påbörja inridning av hästen. Det sker genom att man lär hästen att få en tyngd över sig genom att någon hänger på hästen. När hästen har vant sig vid att ha någon hängande på sig kan man påbörja uppstigningen på hästen och vänja hästen vid att ha en ryttare. Sitt gärna en stund tills hästen är lugn. Det är viktigt att man har en medhjälpare när det är dags för inridning som håller hästen i en lina om den skulle börja vilja dra iväg. Tänk på att också hästar behöver uppvärmning, massage och stretching i samband med sina träningspass.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2021 Two-T- En sajt om hästar och hästträning

 
 
splendid