Träna dressyr

Att träna sin häst kräver kunskap. Oavsett vilken typ av hästsport som du utöver måste du känna hästen utan och innan för att du ska kunna få träningen att fungera så bra som möjligt. På så sätt kan du anpassa träningen efter hästens egenskaper och skräddarsy en egen lösning. Med bra träning kan hästen utvecklas maximalt, men hos en dåligt tränad häst blir prestationerna lidande. Dessutom är understimulans något som i hög grad påverkar hästens välbefinnande. En häst som inte får utlopp för sin energi är ofta en olycklig häst. Därför är träningen av stor vikt och en grundbult i varje ridsport.

 

Dressyr skiljer sig från många andra hästsporter som hästhoppning och trav i att mängdträning inte spelar en lika avgörande roll. Det är inte hästens kondition eller explosivitet som i första hand avgör tävlingen, utan det är snarare teknik och finkänslighet som spelar en större roll. Däremot är det vanligt hos dressyrtränare att underskatta mängden konditionsträning som en dressyrhäst faktiskt behöver. Om hästen blir trött av ansträngning under tävling kan det påverka tekniken vilket ger lägre domarpoäng. Dessutom är konditionsträningen något som får hästen att må bra – precis som att det påverkar oss människor positivt.Träna dressyr 2

 

För en dressyrryttare gäller det att få många träningstimmar tillsammans med hästen. Det innebär alltså att det inte finns några genvägar. Det bästa sättet att se till att ni är samspelta under tävling är att ha regelbunden träning hemma. Mer konkret innebär det att samarbetet är det centrala för en dressyrhäst och ryttare. Därför krävs det att du är lyhörd för din häst samtidigt som den ska veta precis vad varje signal från din sida betyder. Om det uppstår förvirringar eller otydligheter är risken stor att programmet inte blir som du har tänkt dig det.

 

Hästsport är inte bara en fysiskt ansträngande sport för hästen. Det är också något som är påfrestande för våra egna kroppar. Det finns många positiva hälsoeffekter med träning, men ibland kan kroppen säga ifrån och skador kan uppstå. Med hjälp av en naprapat i Stockholm kan du minska risken för smärta i samband med träning samtidigt som du förebygger skador i framtiden.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2021 Two-T- En sajt om hästar och hästträning

 
 
splendid