Träna en skadad häst

Många tror att det är helt kört om hästen blir skadad. De väljer antingen att sälja hästen, eller så avlivas den. Många gånger är det dock inte så allvarligt som man först kan tro. Det kan förvisso ta en del tid innan man kan komma tillbaka och träna eller tävla på en högre nivå men det kan gå. Hur ska man gå tillväga?

Träna stegvis

När en häst har blivit skadad kan man behöva ta upp träningen steg för steg. Kanske har hästen blivit rädd och därför inte vill gå in i ridhuset, transporten eller var den nu har blivit skadad. Då är det där man måste börja träna. När hästen sedan accepterar platsen och är lugn under träningen kan man gå vidare.

Många hästar som har blivit skadade kan inte ridas direkt. Man behöver då börja med att träna hästen från marken, avsuttet. Man kan antingen gå med hästen, arbeta med den lös eller longera den. Vilket sätt att träna man väljer beror lite på hur hästen har skadats och vilka kunskaper man själv har. Det viktiga är att man går långsamt framåt.

Träna med olika skador

Ibland behöver hästen inte ha fått en speciellt allvarlig skada för att den ska behöva en stunds lugnare träning. Ibland kan det också vara en mindre skada eller inflammation som får större konsekvenser. Kanske har hästen fått en inflammation som sedan har utvecklats till artros. När det gäller just artros kan man läsa mer om det på till exempel hemsidan https://www.artros.org och det är faktiskt ingen större skillnad mellan människans artros och hästens. Om hästen har en smärta som kommer att sitta i under en längre tid kan man behöva ge den lång rehabilitering med skrittpromenader. Kanske kan den behöva lite massage med mera.

Vila

Vila är viktigt när hästen har blivit skadad. Man kan inte börja hårdträna direkt utan hästen måste få chans att vila under träningen. När hästen börjar bygga upp sina muskler igen får man inte överanstränga den. Att träna en dag och sedan låta hästen vila helt eller bara ta en kort promenad dag två är ett klokt upplägg. Man måste sedan se till att hästen inte börjar visa tecken på smärta igen.

När det inte fungerar

Om man tar det lugnt med träningen men hästen plötsligt visar smärta och måste behandlas igen, eller om fortsatta behandlingar inte hjälper kanske man måste tänka om. Man kanske inte kommer att kunna få tillbaka hästen i träning. Om man verkligen vill behålla hästen kan man välja att låta den få gå som promenadhäst. Om hästen har ont när den bara står eller går kanske det är ett bättre alternativ att avliva den. Hästen har inget värdigt liv om den inte ens kan gå i sin hage.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2021 Two-T- En sajt om hästar och hästträning

 
 
splendid