Träna en travhäst

När man tränar en travhäst är lite annorlunda mot än när man tränar ridhästar. För en travhäst är styrka, kondition och tempo A och O för att den ska kunna användas som travhäst. Det innebär att man i träningen har stor fokus på konditionsträning, styrketräning och uthållighet. Normalt sett ska man inte träna en häst förrän den har uppnått en ålder av två år, men vissa rekommenderar träning redan från 1,5 års ålder. Detta med argumentet att det är så pass värdefullt för hästen då det lägger en grund för hästens muskulatur som hästen inte senare kan skaffa sig om den börjar träna vid 2 års ålder eller senare.

Styrketräning

Styrka är viktigt för en travhäst som i snabbt tempo ska dra en sulky med en förare. Man kan i många fall försiktigt påbörja styrketräning redan när hästen är 1,5 år gammal. För att träna upp hästens muskler så använder man sig av en tryckvagn. En tryckvagn är en tvåhjulig sulky eller en fyrhjulig vagn som man spänner för hästen och som har bromsar och i vissa fall även en tryckmätare. Genom att bromsa vagnen så får hästen ett motstånd när den travar vilket gör att hästen behöver anstränga sig mer, ungefär som att trava i en uppförsbacke. Med hjälp av bromsarna kan man få hästen att ta ut stegen när den travar så den håller samma tempo som tidigare, men under mer press vilket tränar hästens muskler i främst benen. Träningen görs under olika årstider och väderlekar för att anpassa hästen till olika miljöer och förutsättningar på travbanan. Så precis som vid jakt, löpning och andra utomhusaktiviteter gäller det då att ha rätt kläder för rätt väder för både häst och ryttare.Träna en travhäst 22

Kondition och uthållighet

Styrka räcker inte ensam för att få en häst att bli en bra travare, det krävs också att hästen har en bra grundkondition så att den orkar springa ett lopp utan att för snabbt bli trött och tappa fart. I detta fall så handlar det om att få hästen att orka mer samtidigt som den fortfarande har ett visst motstånd så att den sträcker ut benen ordentligt vid trav. Det är vid en puls på cirka 200 som en häst börjar utsöndra mjölksyra, som innebär att hästen börjar tappa orken, vilket förstås inte är optimalt när hästen närmar sig mål. Med hjälp av en tryckvagn, pulsmätare och ett bra program för att träna hästens kondition och uthållighet så får hästen en bra grundkondition och en större uthållighet som tillsammans med hästens styrka och väl avvägda travtempo gör den till en bra travhäst. Tänk på hästens hälsa vid träning och anpassa träningen därefter, det finns regler för djurskydd upprättade av Jordbruksverket som man måste följa.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Two-T- En sajt om hästar och hästträning